Hoe wordt gemengd bouwafval gerecycled?
Het doel van recycling van gemengd bouwafval en bouwpuin is om de afzonderlijke componenten en secundaire grondstoffen op een milieuvriendelijke manier te recyclen en hergebruiken.
Het materiaal wordt eerst verzameld en naar gespecialiseerde recyclingbedrijven gebracht. Een voorzeef kan aan het begin van het recyclingproces worden gebruikt voor grove scheiding en om de downstream shredder te ontlasten. De shredder versnippert vervolgens het resterende materiaal dat door de voorzeef is afgezeefd. Deze processtap helpt de versnipperingstechnologie te beschermen, omdat onderdelen die te groot zijn of niet mechanisch versnipperd kunnen worden met de bestaande versnipperaar, uit de buurt van de versnipperaar worden gehouden. Voorbeelden hiervan zijn onderdelen van stalen liggers, lange bekistingstaven of grote, zware betondelen.
Magnetische technologie wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor het terugwinnen van bandijzers, hoeken en plaatmetaal en schroeven en spijkers uit ijzer. Typische magneettechnologie zijn overloopmagneten en/of hefmagneten (zie ook metaalrecycling).
Non-ferrometalen worden gescheiden van niet-metalen onderdelen (bijv. hout, plastic, glas) met behulp van non-ferro scheiders, ook bekend als wervelstroom- of wervelstroomscheiders.
De shredder versnippert het materiaal dat niet gesorteerd is door de voorzeef en eventuele handmatige sorteerders. De zogenaamde handpickers sorteren de materialen die over een transportband lopen met hun handen in een sorteercabine. Ze kunnen bijvoorbeeld waardevolle metalen “eruit vissen” of ongewenste onderdelen sorteren (bijv. vanwege hun grootte of materiaal) voor verdere verwerking.
Het gemengde bouwafval wordt vervolgens op grootte gesorteerd met zeefmachines. SPALECK 3D COMBI zeefmachines zijn hiervoor zeer succesvol gebleken, omdat ze tot vijf formaten kunnen classificeren en ook de fijne deeltjes betrouwbaar kunnen zeven.
Dit is belangrijk zodat de daaropvolgende sorteertechnologie, zoals wervelstroomscheiders, luchtclassificeerders en sorteerapparaten op basis van sensoren, optimaal kunnen functioneren en de afzonderlijke componenten op materiaal kunnen sorteren.
Zogenaamde combinatiesorteerders gebruiken 3D-objectherkenning, kleursortering, inductiesortering en bijvoorbeeld NIR-sorteertechnologie of XRF- of XRT-sorteertechnologie om materialen te scheiden. Een rode baksteen kan bijvoorbeeld betrouwbaar als rode baksteen geïdentificeerd worden dankzij de driedimensionale kenmerken en kleur.
Recycling helpt om de stortkosten te verlagen en het hergebruik van secundaire grondstoffen te verhogen.